27 januari 2015

Solidariteitsactie Syrië 2015: Bestemming opbrengst

De opbrengt gaat naar een afdeling van het Rode Kruis in enkele dorpen van de gemeente Afrin in Syrisch Koerdisch gebied voor initiatieven van noodhulp aan kinderen (voeding, gezondheid, onderwijs). 
Website: https://www.facebook.com/profile.php?id=100006416656815

De GROSH kan de besteding mee opvolgen samen met Akram Hamo van Hevi/Am.


We hadden via skype contact met iemand van het Rode Kruis in Afrin.
In het gebied rond Afrin wonen bijna een miljoen mensen, in de stad zelf 150.000. Er zijn veel mensen (350.000) gevlucht voor de oorlog uit Aleppo en elders om in de dorpen bij de grens een veilige plek te zoeken. De vluchtelingen hebben niets mee en hebben alles nodig. Het zijn Koerden en andere bevolkingsgroepen. Onder de vluchtelingen zijn er veel kinderen, waaronder ook gewonden en gehandicapten als gevolg van de oorlog en de vlucht. De organisatie heeft daar lijsten van.
Het is een arme streek met weinig dokters, en slechts 2 hospitalen.
Deze afdeling van het Rode Kruis is 5 jaar geleden ontstaan uit een groep van dokters, leerkrachten en advocaten die hulp bood aan arme kinderen om te kunnen onderwijs volgen.  
De werking nu bestaat uit kledij verdelen onder de vluchtelingen, onderwijsmateriaal bezorgen aan de scholen in de dorpen, vaccinatie; ze hebben 2 medische praktijken opgericht.
De organisatie is politiek onafhankelijk maar werkt wel samen met de lokale autoriteiten; het regime van Sadam is in dit Koerdisch gebied niet meer aanwezig.

De organisatie kan ons achteraf foto’s bezorgen van wat er met onze (beperkte) steun gebeurd is. De man dankte ons voor het contact en voor de hulp die wij willen bieden aan kinderen voor wie het leven hard geworden is door de oorlog.Syriëactie pagina's op deze website:

Solidariteitsactie Syrië

Programma

Inschrijvingen tot 15 februari

Bestemming opbrengst <== deze pagina

Een land in chaos <== volgende pagina

Een humanitaire catastrofe


Graag deelnemen of uitnodigen op facebook