21 december 2016

Help Syria. Ook in Herent

Help Syria. Ook in Herent. 
Ook Herent deed mee aan de stille solidariteitsactie Help Syria op 20 december. Dit op vraag van een breed platform van ontwikkelingsorganisaties en solidariteitsorganisaties uit het middenveld.


120 mensen trotseerden de kou, waaronder ook heel wat Syrische vluchtelingen die in Herent en omstreken wonen. Zij waren dankbaar dat wij dit organiseerden

Voor de wake werd de kerstverlichting gedoofd. Met kaarsen en witte lakens op de grond toonden we onze solidariteit met de Syrische burgers. Het was best wel indrukwekkend zoveel mensen, in stilte wakend met lichtjes rond de ‘doden’ in lakens gehuld. Vooral het beeld van de enkele kleine lichamen tussen de lakens en de kinderen met 'Help Syria’ op de achtergrond was ontroerend.

Koen Neyens schetste in zijn welkomstwoord de bedoeling en vestigde de aandacht op het pamflet dat rondgedeeld werd. Daarin wordt gevraagd de petitie Help Syria (http://tinyurl.com/jgsv36x) te ondertekenen, alsook de Verklaring van Langemark voor een humaner asielbeleid (http://vredeswakeslangemark.be/2016/11/07/ ). Koen wist te vertellen dat op het moment van onze actie al meer dan 26.000 mensen de petitie ondertekenden. Ook het schepencollege van Herent liet ‘s morgens al weten dat het zich achter de eisen van de petitie van Help Syria schaart.

Marcel De Prins las het gedicht "Ballade van de zee" van Charles Ducal voor, als oproep aan België en Europa om niet onverschillig te blijven voor het leed van de Syriërs in Aleppo en andere belegerde steden en plaatsen.

Sfeervol was ook het korte stukje mondharmonica. Om af te sluiten zongen we samen het lied ‘We shall overcome’.

In Herent werd de actie georganiseerd door 11.11.11 en de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking Herent (GROSH) met steun van verscheidene verenigingen. Aan De Kouter, het Huis van de Gemeente tegenover het station. Voorbij rijdende bussen en treinen doorbraken af en toe de stilte.

In Herent willen we Syrië en de vluchtelingen niet loslaten. We organiseerden de voorbije jaren in de schoot van de GROSH al twee infoavonden, twee solidariteitsinitiatieven voor het Rode Kruis in Afrin in Koerdisch gebied, en recent een benefietconcert voor de Witte Helmen.