09 november 2013

Het conflict in Syrië: achtergronden en persoonlijke verhalen

Waar: De Nok (oud gemeentehuis), Schoolstraat 15, 3020 Herent
Wanneer: dinsdag 3 december 2013 om 20u

Inkom, drankje inbegrepen: 5 euro.

De vreedzame opstand in Syrië is uitgedraaid op een nachtmerrie. Terwijl de strijdende partijen betrokken zijn bij een niet te winnen oorlog, betalen burgers een onmenselijke tol. Er zijn twee miljoen vluchtelingen in het buitenland en bijna vijf miljoen intern verplaatste personen. Meer dan een derde van de bevolking is op de vlucht en werd afhankelijk van humanitaire hulp. Tegen eind 2013 zou de teller op 3,45 miljoen vluchtelingen staan. Humanitaire organisaties doen noodoproepen. Eind augustus leek het erop dat het Westen militair zou tussenkomen.

Om een klaarder inzicht te krijgen in het complexe conflict, organiseert de GROSH een informatieve avond met achtergronden, persoonlijke verhalen, en open gesprek.

Brigitte Herremans schetst de geschiedenis en de achtergronden van het conflict: partijen en groepen betrokken in het conflict, religieuze en sociaal-economische aspecten en belangen, humanitaire situatie, buitenlandse actoren, politieke of militaire oplossing?, vooruitzichten.

Enkele Syriërs geven een getuigenis over wat het conflict voor hen persoonlijk en familiaal betekent, en hoe zij de situatie zien.

Brigitte Herremans is medewerker Midden-Oosten bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. Vanuit een rechtenbenadering doet ze beleidsbeïnvloeding en sensibilisering over het Israëlisch-Palestijns conflict. Sinds de start van de Arabische revoluties in 2011 volgt zij ook de situatie in de bredere regio op.