09 november 2013

Reisverslag GUATEMALA

Waar: Parochiezaal De Winxel, Heidestraat 28, 3020 Winksele
Wanneer: donderdag 28 november 2013

Toegang gratis

De Q’eqchi zijn één van de oorspronkelijke Maya-bevolkingsgroepen in Guatemala. Zelfs 500 jaar na Cortés blijven ze tweederangsburgers in eigen streek. Daarbovenop verwerken ze nog steeds het trauma van 35 jaar burgeroorlog. Een oorlog die officieel eindigde met de vredesakkoorden van 1996 maar nog steeds nazindert.

In juli 2013 vertrok een politieke delegatie uit Herent naar Guatemala op uitnodiging van de Q’eqchi om een beeld te krijgen van de zusterband met de regio's Nimlaha'kok en Nimlasachal.

De delegatie bestond uit Aïsha Al Merrouni (sp.a), Lies Mine (sp.a), Jos Vandikkelen (Groen), Stef Tosseyn (Herent 21), Jan Schelstraete (OpenVLD) en Noordzuidambtenaren Bernard Dumoulin en Thomas Peeters. Vanuit de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROSH) werd Johan Vanheusden afgevaardigd om hen te vergezellen. 

Op donderdag 28 november geeft Johan Vanheusden zijn reisverslag aan de hand van foto's. Op een vlotte manier neemt hij het publiek op sleeptouw van Guatemala City via Cobàn naar Nimlaha'kok met de nodige indrukken en achtergrond.