25 maart 2019

Getuigenis Farouk Al-Hasbani 20 02 2019


Dames, juffrouwen, heren,

Ik dank u dat u tijd hebt  vrij gemaakt om deze informatieavond bij te wonen en dat u interesse toont voor de situatie van de Syriërs en voor de vluchtelingen in het algemeen.
Ik wil ook graag de groep van de GROSH bedanken voor het organiseren van deze avond en voor hun bezorgdheid over de kwesties Syrië, Palestina en Jemen!
Laat mij toe u te spreken over de huidige situatie van Syriërs, binnen en buiten Syrië.

In Syrië werd de situatie, na de overwinning van het regime in het grootste deel van Syrië, veel moeilijker: de mensen die bij de rebellen waren, het vrije leger, ... zijn kennelijk vergeven door het regime en ze behouden nog steeds hun lichte wapens en sommigen hebben zich aangesloten bij het Syrische leger. Men heeft  "benzine naast het vuur" geplaatst, veel mensen zijn nu bewapend. Wraaknemingen zijn al begonnen. Elk moment worden er slachtoffers gevonden wiens misdadiger onbekend is. Op elk moment worden  er mensen gearresteerd en in de gevangenis gezet, vooral naïevelingen die in het buitenland waren en dachten dat ze in vrede naar Syrië zouden terugkeren.

Op sociaal en economisch vlak kan je de situatie samenvatten met een brief aan de Syrische president van een grote Syrische actrice - die later door een onbekende auto werd aangevallen :

"Meneer de president,
De mensen zijn nu erg moe, er is geen gas, geen benzine, geen olie, geen elektriciteit,.  De huurprijzen van de huizen bedragen nu honderdduizenden Syrische lire  (200 € of het viervoudige van het gemiddelde salaris van niet meer dan 50 €), een doos met babymelk kost nu elfduizend Syrische lire (14 € of een derde van het gemiddelde loon)
Door regenbuien kunnen de straten overstromen en veel mensen verdrinken. Huizen staan onder water met arme families er in, gewonden, martelaren, gevangenen, Syriërs hebben lang gewacht en hebben te lang de oorlog verdragen  omdat het ons noodlot  was. Dank zij de inspanningen van ons leger konden we onze externe vijand verslaan, maar niet de interne vijand !!! De kooplieden van de oorlog hebben rijkdom vergaard, maar wat moet de meerderheid doen die niets heeft? Wij zijn de valse beloftes moe, de leugens op de tv-zenders en de radio's.
Is het redelijk dat iemand die niet in de oorlog gestorven is, sterft aan onderdrukking, kou, obscuriteit en hoge prijzen ??? We zijn de duisterheid beu, we moeten het licht zien, we verdienen het, ons grote land verdient het ook».

In Libanon is de situatie nog steeds erg slecht, de Libanezen houden niet op Syriërs te discrimineren, ze drijven ze uit hun bescheiden woningen om ze in woestijngebieden te verplaatsen ! Ze vallen ze overal aan, ze vernietigen hun kleine winkels, hun auto's, ... zonder dat deze armen worden beschermd door de Libanese overheid. Daarentegen, de grote politici beweren dat de Syriërs tijdbommen zijn, dat ze de oorzaak zijn van de economische problemen, van het gebrek aan elektriciteit, ...  Terwijl David Beazley, de directeur van het Wereldvoedselprogramma, in het parlement van het Verenigd Koninkrijk heeft verklaard dat Libanon op het punt stond vernietigd te worden als men het geen geld zou bieden om de Syriërs te ondersteunen: $ 2,2 miljard ... . Een onderzoek van de Amerikaanse universiteit in Libanon toont aan dat de Syriërs  rond 400 miljoen dollar betalen per jaar aan huurprijzen,  of 1,5 miljoen dollar per dag !!! Dank zij de Syriërs zijn er meer dan 12 duizend arbeidskansen verzekerd voor de Libanezen !!! De Libanese staat werd bedankt door de Europese Unie in april 2018 voor haar humanitaire hulp en de goede ontvangst van de Syriërs. Dit ondanks dat Libanon de Syriërs evacueert en elke dag diegenen die bleven bedreigt ! En op dit ogenblik zijn er veel organisaties en humanitaire verenigingen die voortdurend oproepen om geld te geven om over te maken aan de Syriërs, maar deze ontvangen niets, ze sterven van kou, honger, ...

Vóór 2011 hadden de Syriërs een thuisland waarop iedereen trots was. We leefden als broeders zonder onderscheid tussen moslims en christenen, tussen Arabieren en Koerden, Armeniërs, Circassiens (Moslims van Russische oorsprong), Turkmenen, .... Maar de Israëlische, Amerikaanse buitenlandse interventie ... heeft veel problemen veroorzaakt tussen iedereen, binnen en buiten Syrië.

Omwille van de valse beelden door de media over de  moslims, voelden sommige mensen zich gedwongen om hypocriet te zijn, hun sluiers af te doen, om zich als anti-Moslim te manifesteren om te kunnen genieten van enkele voordelen: het vinden van een woning, van  sociale huisvesting of van twee dozen melk, .... Daarom leven de Syriërs ( of de vluchtelingen) erg verspreid in de gastlanden, en worden ze elkaars vijanden ! Degenen die nog steeds hun principes handhaven en die anderen niet proberen te misleiden, worden er van beschuldigd extremisten te zijn. Men gaat zo ver hen te beschuldigen  dat ze IS-strijders zijn. ISIS is in feite  ‘Israel Secret Intelligence Service‘ of ‘Israëlische geheime inlichtingendienst’ volgens Oded Yinon in zijn boek "De strategie van Israël" en de Engelse journalist en onderzoeker Ken O'Keefe. Maar criminelen en naïevelingen, die bij ISIS aansloten, waren mensen die onder ons leefden in Syrië in België, Tunesië, Frankrijk, ... Wanneer ze geld kregen (meer dan twee dozen melk) begonnen ze te onthoofden!

Vaak ontmoeten we mensen die ons vragen om terug te keren naar ons land, vanwege onze kleur, ons ras, onze religie, ... Dat doet echt pijn, het is niet onze keuze om vluchtelingen te zijn; wij zijn het niet die de oorlog hebben gecreëerd, ... Wij zijn slachtoffers, ... We zijn hier niet om de rijkdom of olie van anderen te stelen!

Iedereen heeft het over de komst van Syriërs in zijn land, maar er wordt maar stilletjes gepraat over de komst van meer dan 300.000 strijders en criminelen in Syrië. Ze kwamen niet met bloemen in de hand ! Wie heeft hun binnenkomst in Syrië vergemakkelijkt? Er wordt niet over gesproken. Er wordt gezegd dat het regime de burgers bombardeerde, dat het chemische wapens gebruikte zonder er bij te zeggen dat er in Syrië geen fabrieken zijn om wapens te maken of chemische producten. Wie verkocht deze wapens dan aan het regime?

 Ik dank u voor uw aandacht en voor uw steun aan het vluchtelingenvraagstuk!