26 september 2018

Solidariteit met vluchtelingen onder druk

In juli schreef GROSH-Werkgroep Vluchtelingen reeds een Open Brief aan de federale regering en Fedasil over de afbouw van 12 opvangplaatsen in Herent. Je kan deze open brief lezen op https://www.mo.be/opinie/herents-lokaal-opvang-initiatief-verbijsterd-door-vermindering-opvangplaatsen

Op 22 augustus vroeg de Werkgroep Vluchtelingen aan het Herents bestuur om inspanningen en investeringen te blijven leveren om de bestaande dienstverlening door het OCMW in het Lokaal Opvanginitiatief te behouden.
De brief aan het College van Burgemeester en schepenen kan je hier downloaden.

De Werkgroep Vluchtelingen wenst de Herentse bevolking verder te informeren met het volgende standpunt:

SOLIDARITEIT MET VLUCHTELINGEN ONDER DRUK
Herent ging in mei 2000 in op de oproep van Fedasil (Federaal Agentschap voor Asiel en Migratie,) om een Lokaal Opvang Initiatief (LOI) op te richten in het OCMW. Sindsdien hebben zowel de lokale beleidsmensen als de professionele medewerkers zich ingespannen om van dit engagement een succes te maken. Al doende bouwden we In Herent een goed werkend netwerk op en is er heel wat expertise verworven. Zo groeide het LOI uit tot een draaischijf tussen asielzoekers-vluchtelingen, officiƫle instanties, dienstverleners, middenveld en burgers.

Herent stelde zich zeer soepel op om aan concrete noden van aankomende vluchtelingen en aan de wensen van Fedasil tegemoet te komen. Het LOI verwelkomde de mensen op zoek naar bescherming, ook als men mensen moest opvangen die zeer getraumatiseerd waren, ook als men maar enkele maanden kreeg om mensen te laten aarden in onze gemeente.

Bijzonder voor Herent is dat sinds enkele jaren relatief veel mensen worden opgevangen en begeleid die zware medische problemen hebben en/of fysische beperkingen. Dit kon dankzij een groeiende samenwerking met de nabijgelegen universitaire ziekenhuizen in Leuven.

Na een eenzijdige beslissing van het kabinet van de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie kreeg het LOI in Herent begin juli echter het bericht van Fedasil, dat het aantal opvangplaatsen herleid wordt van 21 naar 9.

Voor de Werkgroep Vluchtelingen Herent in de schoot van de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROSH) kwam dat bericht onverwacht: het is bovendien verbijsterend en onbegrijpelijk . Het is niet zo dat de nood aan opvang daalt omdat het huidige aantal vluchtelingen tijdelijk vermindert. Op Europees vlak moet meer werk gemaakt worden van de mogelijkheid tot her-vestigen en spreiding (resettlement en relocatie ). Wie om zich heen kijkt naar de ongelijke verdeling van armoede en rijkdom, de bloedige conflicten, de gevolgen van de opwarming van de aarde, enz. weet dat er nog meer zogeheten crisismomenten zullen volgen.

De expertise die werd opgedaan zal in de komende jaren van cruciaal belang zijn. LOI’s afbouwen om nieuwkomers op te vangen in grote asielcentra, is zeker niet bevorderlijk voor hun humane opvang en integratie. Kleinschaligheid en lokale verankering van LOI’s bieden daarentegen wel mogelijkheden tot effectieve en haalbare hulp. Daarom heeft de Werkgroep Vluchtelingen Herent een open brief geschreven aan alle bestuurders en bevoegde instanties. Daarin vragen wij om de beslissing over de invulling van het LOI voor Herent te herzien, het huidige aantal plaatsen (21) te behouden en een deel daarvan te reserveren voor personen in het kader van hervestiging.