02 september 2018

MEMORANDUM Betaalbaar wonen voor sociaal kwetsbare groepen

(aanvulling bij het GROSH-memorandum Lokale verkiezingen 2018)

Aan de leden van de gemeenteraad

Geachte,

Met het oog op de bepaling van de beleidsintenties voor de bestuursperiode 2019-2025, en de bespreking van het woonbeleidsplan in bijzonder, is de werkgroep Vluchtelingen Herent zo vrij om uw bijzondere aandacht te vestigen op de woonproblematiek voor erkende vluchtelingen en voor kansengroepen in het algemeen in onze gemeente.

Herent heeft in het verleden en tot vandaag grote inspanningen gedaan inzake sociale woningbouw, maar de vraag blijft groot en de wachtlijsten lang. Wij beseffen ook dat een gemeente weinig greep heeft op de prijszetting van huurwoningen op de vrije markt en dat maatregelen om erin in te grijpen, bij voorbeeld door verhoogde financiƫle tussenkomsten van het OCMW, ook een averechts effect zouden kunnen sorteren.

Toch zijn wij ervan overtuigd dat goed gecoƶrdineerde inspanningen wel degelijk kunnen lonen. Wij denken hier, niet-limitatief, aan samenwerking met het Woonanker van het CAW, aan intergemeentelijke samenwerking zoals nu opgezet rond het Wijk-werken in regie van IGO Leuven, aan een actief leegstandsbeleid, aan overleg met Volkswoningbouw en andere sociale bouwmaatschappijen voor tijdelijke transitwoningen in sociale huisvesting voorafgaand aan renovatiewerken.

Wij verzoeken u in uw beleidsplanning voor de komende beleidsperiode verdere maatregelen rond betaalbaar wonen tot een van de speerpunten van uw programma te maken en zo bij te dragen aan de vergroting van het draagvlak voor deze problematiek en dus aan de versteviging van het sociale weefsel in onze gemeente.

In bijlage via de link helemaal onderaan dit document vindt u een nota waarin we dieper ingaan op de mogelijkheden en instrumenten binnen gemeentelijke beleid om maatregelen te nemen.

We verwijzen hierbij ook naar de aanbevelingen van het Crisisplatform Wonen, dat een degelijk basisdossier over de woonproblematiek voor kwetsbare groepen uitwerkte:

https://www.vluchtelingenwerk.be/system/tdf/vwv_crisisplatform_wonen_eindversie.pdf?file=1&type=document

Als Werkgroep Vluchtelingen Herent in de schoot van de GROSH sluiten we eveneens aan bij het memorandum van deze adviesraad, waarin o.a. gevraagd wordt om het engagement voor Herent als gastvrije gemeente te blijven ondersteunen.

Hartelijk dank voor uw aandacht en uw engagement voor een gastvrij Herent.

De Werkgroep Vluchtelingen Herent


Via volgende link kan u dit memorandum in originele vorm nalezen of downloaden. Het bevat ook de bijlage waarover hierboven gesproken wordt: 

https://drive.google.com/open?id=1XrhCfErRgTF45Sr82rsdAYQ_Wmd5mYGx