28 juni 2015

Dank van het Rode Kruis uit Afrin (Syrië)

Op 22 februari 2015 organiseerde de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking Herent GROSH) een solidariteitsactie met vluchtelingen in Syrië in samenwerking met het Gemeenschapscentrum De Wildeman, de Belgisch Koerdische vereniging Hevi (Verlangen)/ nu Am (Wij), Hannah en BewegingHerent.net. Het werd een bijzonder geslaagd initiatief met meer dan 140 inschrijvingen. Hartverwarmend.

We konden € 3600 overmaken aan een afdeling van het Rode Kruis/Rode Halve Maan in enkele dorpen van de gemeente Afrin in Syrisch Koerdisch gebied voor noodhulp aan kinderen.

Wij kregen eind mei een mooie dankbrief en foto’s.

Met het geld kon een deel van de kosten betaald worden voor de behandeling van een kind met bloedarmoede van een behoeftige familie. We konden 537 kinderen blij maken in de dorpen Yakhour, Ag Qasim, Ramadano, Mabtala, Hotkan, Mercan, Burka, Rotan en Raja in Afrin in het Noorden van Syrië met een broek en een hemd. De meesten van hen vluchtten uit Aleppo en Damascus voor de oorlog die hun land in armoede en ellende stort en hen van hun levensvreugde berooft. De lach op hun gezichten is vermengd met schaamte.

Het Rode Kruis is aangesloten bij de Organisatie van de Syrische Rode Halve Maan. Sinds zes jaar verleent het humanitaire hulp aan behoeftigen en de armen in de afgelegen dorpen van Afrin met gezondheidszorg en sociale bijstand.

Zij danken de GROSH en Hevi voor de concrete hulp maar ook voor de menselijke solidariteit die afstanden overwint.

Hartelijk dank aan de aanwezigen en aan al wie de actie ondersteunde. Een sprankeltje hoop in deze verschrikkelijke oorlog en de grootste humanitaire catastrofe sinds jaren.