25 augustus 2015

Schommelen tussen oorlog en vrede

met Café Combinne en de GROSH
op rondreis door de Afrikaanse ‘Vlaamse Velden’Wanneer: Donderdag 24 september 2015, 20u
Waar: Lokaal Dienstencentrum d' Ontmoeting Herent, Mechelsesteenweg 485/487 Herent

Al twintig jaar kent het Gebied van de Grote Meren (Rwanda, Burundi en Oeganda en delen van de Democratische Republiek Congo, Tanzania en Kenia) oorlog en onveiligheid. De weg naar vrede is allesbehalve evident. Ondanks vredesakkoorden laait het geweld er met regelmaat terug op.

Vredesweek roept dit jaar op om eindelijk een belangrijke hindernis in het vredesproces te overwinnen: de ontwapening van de vele rebellenlegers in het gebied en de herintegratie van voormalige rebellen in de samenleving.

De Werkgroep Vredesweek van de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking Herent (GROSH) en het Lokaal Opvanginitiatief nodigen enkele getuigen uit om hun ervaringen met ons te delen: Nadia Nsayi (beleidsmedewerker bij Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen), Jean-Jacques Nganya (directeur van Pax Christi Uvira), Frank De Coninck (ere-ambassadeur en speciaal gezant van België voor het Gebied van de Grote Meren); ook enkele mensen die uit Rwanda, Burundi, en Congo vluchtten en nu in Herent wonen.

In een doorschijfsysteem luisteren we naar verhalen van de getuigen. Hoe zij wegvluchtten uit de regio en hoe ze in Herent terecht kwamen, of wat er politiek verkeerd gelopen is en welke stappen vandaag gezet moeten worden. Elk vanuit hun eigen achtergrond, als oud-ambassadeur of vluchteling, als lokaal hulpverlener of beleidsmedewerker bij ons. Samen met hen gaan wij op rondreis door dé conflictzone van Centraal-Afrika, de Afrikaanse ‘Vlaamse Velden’. De Afrikaanse Grote Meren, al twintig jaar schommelend tussen oorlog en vrede.

Een samenwerking van de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking Herent (GROSH), het Lokaal Opvanginitiatief en het Lokaal Dienstencentrum van het Sociaal Huis van Herent en vele sociaal-culturele verenigingen. Het wordt dus een combinatie van GROSH-café en Café Combinne.

Voor meer informatie: www.ikkiesvoorvrede.be of marcel_deprins@skynet.be.

Download onze flyer en maak reclame bij jouw achterban.

Hartelijke welkom!